22.08.2017

Selçuk'ta Nevruz Bayramı Çeşitlik Etkinliklerle Kutlandı

Selçuk Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Nevruz Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Rektör Yardımcıları ile birlikte kutlamalarda yumurta tokuşturup, örste demir dövdü ve Rektör Prof. Dr. Şahin, protokol üyeleri ve katılımcılar ile geleneksel Nevruz ateşinden atladı. Etkinler sonunda ise Rektör Prof. Dr. Şahin kendi elleriyle geleneksel kavurma-pilav, irmik helvası ve ayran ikram etti.

Selçuk Üniversitesi Keykubat Köşkü önünde gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Prof. Dr. Hüseyin Kara, Prof. Dr. Mehmet Okka, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinliklerin açılışında Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın eşliğinde İstiklal Marşı hep bir ağızdan söylendi.

REKTÖR ŞAHİN, “İNSANLIĞIN ORTAK MİRASIDIR"

Nevruz kutlamalarının açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar milletimizin ve kültürümüzün yayıldığı tüm coğrafyalarda kutlanagelmiştir. Nevruz, ‘yeni gün’ ya da ‘yeni yıl’ anlamına gelmektedir. Tabiatın kış uykusundan uyandığı ve yeniden canlandığı bir günü sembolize eder. Barış ve mutluluk günüdür. Küslerin barıştığı gündür. Bu açıdan da manevi bir yönü vardır. Tabi ki kültürler, milleti millet yapan değerleri içinde barındırır. Nevruz da bu anlamda önemlidir. Zaman içinde farklı gelişmeler yaşanmış, farklı süreçler ortaya çıkmıştır. Belirli kesim nevruzu istismar etmiş, özelleştirmiş ve farklı anlamlar yüklemiştir. Nevruz, Orta Asya coğrafyasında ecdadımızın kültürü ve medeniyetini tesis ettiği tüm alanlarda kutlanmıştır ve bugün Balkanlar’da dahi kutlanmaya devam edilmektedir. İnsanlığın ortak mirasıdır. Bu yönüyle böyle bir günde bir araya gelmemize vesile olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

REKTÖR ŞAHİN, “BİR VE BİRLİK OLMAMIZ GEREKİYOR”

Anadolu coğrafyasının zor bir coğrafya olduğunun ve hakimiyet için güçlü olunması gerektiğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Şahin, “Yaşadığımız coğrafya zor bir coğrafya. Yaklaşık 10 bin yıllık insanoğlunun, yerleşik hayata geçişinin olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. Ve bu 10 bin yıl içerisinde 11 büyük medeniyet geçmiştir Anadolu coğrafyasından. Bu medeniyetlerin tamamının bir şekilde mirası kalmıştır bu topraklarda. Bu coğrafyaya hakim olmak çok zordur. Güçlü olmamız gerekiyor. İri ve diri olmamız gerekiyor. En önemlisi de bir ve birlik olmamız gerekiyor. Selçuklu ve Osmanlı gibi iki büyük medeniyet ve bugün Türkiye Cumhuriyeti olarak iki büyük medeniyetin temsilcisi olarak bu topraklarda huzur ver barışı sağlamaya çalışıyoruz. Bizi bizden başka birisi yenemez ve yıkamaz. Tarih de bunun örnekleriyle doludur. Birliğimizi ve beraberliğimizi bir arada tutmamız gerekiyor. Ortak değerlerimize ortak olarak sahip çıkmamız gerekiyor ve geleceğimizi inşa edecek gençler olarak sizlere çok önemli görevler düşüyor. Bizler sizlere imkan hazırlamakla yükümlüyüz. Eğitiminizi en üst düzeye taşımakla yükümlüyüz. Huzuru ve barışı temin etmekle sorumluyuz. Gerisi de sizin gayretinize kalıyor. Bu ülkenin geleceğisiniz, bizlerin yarınısınız. Bunun için bütün mesaimizi sizler için harcıyoruz. Tek arzumuz iyi bir nesil olarak vatanını, milletini, manevi değerlerini seven insanlar olarak yetişmenizdir” diye konuştu.

MİNİKLER, REKTÖR ŞAHİN’E NEVRUZ ÇİÇEĞİ HEDİYE ETTİLER

Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin!in konuşmasının ardından Özel Konya Esentepe Koleji 1’inci sınıf öğrencileri tarafından Nevruz’un simgesi olan Nevruz çiçeğini hediye ettiler. Ayrıca Selçuk Üniversitesi Bozkır Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Osman Tugay’ın kızı Gülay Tugay, Nevruz Şiiri’ni okudu.

Açılış konuşmasının ardından Mehter Takımı, marşlarını seslendirdi. Daha sonra Selçuk Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası ödüllü halk oyunları topluğu SÜHOT, farklı yörelere ait gösterilerini sergilediler. Yoğun ilgi gören gösterinin ardından Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı öğretim üyeleri ve öğrencileri müzik dinletisi sundular. Ayrıca Ufukcan Işık, Turan Sapaz ve İlker Özdemir dinleyicilere Türk Halk Müziği konseri verdi.

Açılış etkinliklerinin ardından protokol üyeleri bir Nevruz geleneği olan Nevruz ateşi yakılıp üzerinden atladılar, örste demir dövdüler ve yumurta tokuşturdular. Öğrencilerle birlikte keyifli karelere sahne olan Nevruz etkinliklerinin ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin ve protokol üyeleri kendi elleriyle öğrencilere kavurma-pilav, irmik helvası ve ayran ikram etti.

BAHARA MERHABA SERGİSİNİN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Nevruz etkinlikleri kapsamında ayrıca Süleyman Demirel Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinin ‘Bahara Merhaba’ isimli Plastik Sanatlar Sergisi’nin açılışı protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Açılışta söz alan Rektör Prof. Dr. Şahin, birlikte çalışmanın önemini vurgulayarak, “Güzel Sanatlar Fakültemizin 7 bölümünün bir araya gelerek Nevruzumuzu böyle güzel bir sergiyle taçlandırması günün anlamına çok uygun oldu” dedi. Açılışı yapan protokol üyeleri sergilenen eserleri inceledi.